Ce este o echipă? Crezi că poți răspunde rapid: „Da, cu siguranță!”.

Aș începe cu o povestioară simplă: Marcel lucra ca „account manager” și avea responsabilitatea conturilor mari la o firmă de publicitate. Avea patru angajați care îi raportau. Din păcate, el și-a subestimat mereu membrii echipei sale și s-a luptat constant cu ei. Niciodată nu a putut avea încredere în ei și a crezut întotdeauna că sunt incapabili să facă o muncă bună. Într-o zi, a primit o misiune majoră de la unul dintre clienții săi, care urma să fie finalizată în două zile lucrătoare. El a decis să facă totul singur, deoarece a crezut că nimeni altcineva nu o poate face mai bine decât el. Marcel nu și-a putut prezenta misiunea în ziua cerută și a primit critici bune din partea superiorilor săi. Firma a pierdut unul dintre principalii ei clienți.

De ce crezi că Marcel a eșuat? De ce nu și-a finalizat sarcina la timp?

De aici vine importanța unei echipe. Dacă Marcel și-ar fi evaluat bine sarcina și cerea ajutorul membrilor echipei sale, acesta și-ar fi încheiat misiunea la timp și toată lumea l-ar fi apreciat.

În majoritatea domeniilor, un individ nu poate îndeplini de unul singur toate sarcinile. El are nevoie de sprijin, precum și de îndrumarea celorlalți pentru a ajunge la excelență în orice face. Obiectivele complexe pot fi îndeplinite cu ușurință, dacă indivizii lucrează împreună în echipă.

O echipă este un grup de indivizi care lucrează împreună pentru un scop comun. Indivizii care formează în mod ideal o echipă ar trebui să aibă obiective comune și, mai mult sau mai puțin, să gândească pe aceleași linii. Persoanele care nu sunt compatibile nu pot forma niciodată o echipă. Acestea ar trebui să aibă similitudini în: interese, procese de gândire, atitudine, percepție și așa mai departe.

Nu este întotdeauna nevoie de o echipă. Echipele ar trebui formate atunci când sarcina este complicată. Trebuie ținut cont de faptul că, uneori, un singur creier nu poate lua toate deciziile critice singur, astfel că se formează o echipă în care membrii ei contribuie în egală măsură pentru a face sarcina ușoară. O echipă poate crea, de fapt, minuni, dacă toți membrii ei lucrează la unison. Închei cu un citat a lui Steve Jobs „Lucrurile mari în afaceri nu sunt niciodată făcute de o singură persoană, sunt făcute de o echipă de oameni.” care ne motivează să facem echipă.

Succes! „Fiți curioîi, fiți îndrazneți!”

12,487 Thoughts on “De ce avem nevoie de echipă? Și de ce am lucra în echipă?”