Una dintre preocupările care crește foarte mult este legată de munca la distanță. Provocarea constă în: leadershipul echipei, spiritul de echipă, performanța, interacțiunea și așa mai departe. Este un trend în zilele noastre să muncești remote, adesea se încurajează să stai acasă în mediul tău, să creezi sau să-ți faci rutina de zi cu zi. Au fost dezvoltate diferite aplicații de comunicare, managementul task-urilor și al proiectelor, dar întrebarea este: cum îți construiești spiritul de echipă când nu te vezi și nu te întâlnești?
Din conversațiile avute cu persoane din industria IT, am observat că oamenii au nevoie de conectare pentru a lucra eficient. Munca remote este afectată din punctul de vedere al performanțelor și aceasta se trage de la lipsa comunicării directe. Comunicarea nu este o simplă verbalizare sau o scriere a mesajului, ci este mult mai complex, ce zici de comunicarea nonverbală. (Subiect care va fi dezbătut în viitor pe acest blog.)
„Dificultatea este cum să te adresezi și să transmiți o informație când întâlnirea față în față nu este posibilă”
Întâlnirile repetate și cu un sistem de feedback eficient pot fi o soluție, dar nu completă. O altă soluție este aducerea periodică a echipei împreună pentru a realiza „team-buildingul”. Programele de team-building trebuie să fie croite pe tipologia domeniului de lucru, pe stadiul echipei și pe profilul persoanei. O simplă ieșire la iarbă verde sau la cabană nu rezolvă decât foarte puțin frământările legate de coeziunea echipei. Calitatea atelierelor, a activităților și a debriefingului dau valoare în această perspectivă.
Team-buildingul a evoluat în ultimii ani, iar odată cu acesta, și instrumentele moderne de screening. Energydrives este un instrument aplicabil pe două segmente: personal și la nivelul echipei care oferă o imagine corectă. Nu-ți rămâne decât să apelezi la profesioniști și să nu te mulțumești doar cu buna-dispoziție.
Comments are closed.