Ce este o echipă? Crezi că poți răspunde rapid: „Da, cu siguranță!”.

Aș începe cu o povestioară simplă: Marcel lucra ca „account manager” și avea responsabilitatea conturilor mari la o firmă de publicitate. Avea patru angajați care îi raportau. Din păcate, el și-a subestimat mereu membrii echipei sale și s-a luptat constant cu ei. Niciodată nu a putut avea încredere în ei și a crezut întotdeauna că sunt incapabili să facă o muncă bună. Într-o zi, a primit o misiune majoră de la unul dintre clienții săi, care urma să fie finalizată în două zile lucrătoare. El a decis să facă totul singur, deoarece a crezut că nimeni altcineva nu o poate face mai bine decât el. Marcel nu și-a putut prezenta misiunea în ziua cerută și a primit critici bune din partea superiorilor săi. Firma a pierdut unul dintre principalii ei clienți.

De ce crezi că Marcel a eșuat? De ce nu și-a finalizat sarcina la timp?

De aici vine importanța unei echipe. Dacă Marcel și-ar fi evaluat bine sarcina și cerea ajutorul membrilor echipei sale, acesta și-ar fi încheiat misiunea la timp și toată lumea l-ar fi apreciat.

În majoritatea domeniilor, un individ nu poate îndeplini de unul singur toate sarcinile. El are nevoie de sprijin, precum și de îndrumarea celorlalți pentru a ajunge la excelență în orice face. Obiectivele complexe pot fi îndeplinite cu ușurință, dacă indivizii lucrează împreună în echipă.

O echipă este un grup de indivizi care lucrează împreună pentru un scop comun. Indivizii care formează în mod ideal o echipă ar trebui să aibă obiective comune și, mai mult sau mai puțin, să gândească pe aceleași linii. Persoanele care nu sunt compatibile nu pot forma niciodată o echipă. Acestea ar trebui să aibă similitudini în: interese, procese de gândire, atitudine, percepție și așa mai departe.

Nu este întotdeauna nevoie de o echipă. Echipele ar trebui formate atunci când sarcina este complicată. Trebuie ținut cont de faptul că, uneori, un singur creier nu poate lua toate deciziile critice singur, astfel că se formează o echipă în care membrii ei contribuie în egală măsură pentru a face sarcina ușoară. O echipă poate crea, de fapt, minuni, dacă toți membrii ei lucrează la unison. Închei cu un citat a lui Steve Jobs „Lucrurile mari în afaceri nu sunt niciodată făcute de o singură persoană, sunt făcute de o echipă de oameni.” care ne motivează să facem echipă.

Succes! „Fiți curioîi, fiți îndrazneți!”

12,595 Thoughts on “De ce avem nevoie de echipă? Și de ce am lucra în echipă?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.